Produkty funkcjonalne, takie jak shoty witaminowe i żelki witaminowe, stały się popularną alternatywą dla tradycyjnych suplementów diety w ostatnich latach. Ponieważ są atrakcyjne pod względem wyglądu, smaku i wygody spożycia, matryce przyciągają konsumentów, ale ich łatwość w użyciu wiąże się ze złożonym problemem technologicznym, jakim jest stabilność witamin. W związku z tym, że witaminy są […]
W ostatnim czasie coraz częściej można przeczytać o dobroczynnych właściwościach oleju MCT – już nie tylko jako składnika kosmetyków lub nośnika substancji czynnych, ale także zalet jego suplementacji bez dodatków. Nazwa olej MCT często jednak bywa mylona lub używana zamiennie z frakcjonowanym olejem kokosowym. Jakie są podobieństwa, różnice i zastosowania oleju MCT i frakcjonowanego oleju […]
Oleje roślinne i zwierzęce stanowią istotny składnik wielu produktów spożywczych i kosmetycznych. W postaci surowej rzadko kiedy spełniają wymagania technologiczne i jakościowe, dlatego przed wykorzystaniem w produkcji muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. Jak najpopularniejsze procesy obróbki olejów – frakcjonowanie, winteryzacja i estryfikacja – wpływają na ich właściwości fizykochemiczne? Dlaczego stosuje się obróbkę olejów? Oleje naturalne […]
Nie jest tajemnicą, że przyroda skrywa w sobie ogromną moc, która jest w stanie odżywić, zrewitalizować i odmłodzić naszą skórę. Niezliczone naturalne składniki mają udowodnione korzystne działanie kosmetyczne, jednak problem stanowi ich labilność, słaba biodostępność i niska zdolność przenikania w głąb naskórka. Odpowiedzią na te wyzwania są technologie nośników, które chronią delikatne substancje i ułatwiają […]





