Oleje roślinne i zwierzęce stanowią istotny składnik wielu produktów spożywczych i kosmetycznych. W postaci surowej rzadko kiedy spełniają wymagania technologiczne i jakościowe, dlatego przed wykorzystaniem w produkcji muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. Jak najpopularniejsze procesy obróbki olejów – frakcjonowanie, winteryzacja i estryfikacja – wpływają na ich właściwości fizykochemiczne? Dlaczego stosuje się obróbkę olejów? Oleje naturalne […]
Nie jest tajemnicą, że przyroda skrywa w sobie ogromną moc, która jest w stanie odżywić, zrewitalizować i odmłodzić naszą skórę. Niezliczone naturalne składniki mają udowodnione korzystne działanie kosmetyczne, jednak problem stanowi ich labilność, słaba biodostępność i niska zdolność przenikania w głąb naskórka. Odpowiedzią na te wyzwania są technologie nośników, które chronią delikatne substancje i ułatwiają […]
Globalny rynek żywności i suplementów diety charakteryzuje się dziś dużą dynamiką oraz rosnącą różnorodnością surowców i technologii. Zmieniające się oczekiwania konsumentów, którzy poszukują zarówno egzotycznych roślin i alg, jak i alternatywnych źródeł białka, wymuszają na producentach poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań. W tym kontekście szczególnego znaczenia nabiera kategoria tzw. nowej żywności (Novel Food), regulowana w Unii Europejskiej […]
Oleje stanowią jedną z najważniejszych grup surowców wykorzystywanych w kosmetyce – decydują o funkcjonalności, bezpieczeństwie i odbiorze sensorycznym produktów. Wraz z rosnącą popularnością kosmetyków naturalnych, coraz częściej w formulacjach wybierane są oleje roślinne – czym jednak różnią się od olejów mineralnych? Czy naturalny zawsze oznacza lepszy? Rola i znaczenie olejów w kosmetyce Oleje są stosowane […]





