Olej MCT vs frakcjonowany olej kokosowy – podobieństwa, różnice i zastosowanie w kosmetykach i suplementach

Olej MCT vs frakcjonowany olej kokosowy

W ostatnim czasie coraz częściej można przeczytać o dobroczynnych właściwościach oleju MCT – już nie tylko jako składnika kosmetyków lub nośnika substancji czynnych, ale także zalet jego suplementacji bez dodatków. Nazwa olej MCT często jednak bywa mylona lub używana zamiennie z frakcjonowanym olejem kokosowym. Jakie są podobieństwa, różnice i zastosowania oleju MCT i frakcjonowanego oleju […]

Jak obróbka wpływa na właściwości olejów – frakcjonowanie, winteryzacja, estryfikacja

obróbka olejów

Oleje roślinne i zwierzęce stanowią istotny składnik wielu produktów spożywczych i kosmetycznych. W postaci surowej rzadko kiedy spełniają wymagania technologiczne i jakościowe, dlatego przed wykorzystaniem w produkcji muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. Jak najpopularniejsze procesy obróbki olejów – frakcjonowanie, winteryzacja i estryfikacja – wpływają na ich właściwości fizykochemiczne? Dlaczego stosuje się obróbkę olejów? Oleje naturalne […]

Enkapsulacja i kompleksowanie składników aktywnych: liposomy, nanoemulsje, cyklodekstryny

enkapsulacja

Nie jest tajemnicą, że przyroda skrywa w sobie ogromną moc, która jest w stanie odżywić, zrewitalizować i odmłodzić naszą skórę. Niezliczone naturalne składniki mają udowodnione korzystne działanie kosmetyczne, jednak problem stanowi ich labilność, słaba biodostępność i niska zdolność przenikania w głąb naskórka.  Odpowiedzią na te wyzwania są technologie nośników, które chronią delikatne substancje i ułatwiają […]

Nowa żywność (Novel Food) i import surowców spoza UE: procedury autoryzacji, wymagania i ryzyka dla producentów żywności i suplementów

novel food

Globalny rynek żywności i suplementów diety charakteryzuje się dziś dużą dynamiką oraz rosnącą różnorodnością surowców i technologii. Zmieniające się oczekiwania konsumentów, którzy poszukują zarówno egzotycznych roślin i alg, jak i alternatywnych źródeł białka, wymuszają na producentach poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań. W tym kontekście szczególnego znaczenia nabiera kategoria tzw. nowej żywności (Novel Food), regulowana w Unii Europejskiej […]