Proszki do napojów funkcjonalnych: nośniki, smak, rozpuszczalność, zwilżalność i mouthfeel

napoje funkcjonalne w proszku

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrowym stylem życia oraz produktami o działaniu prozdrowotnym, rynek napojów funkcjonalnych w ostatnich latach obserwuje dynamiczny wzrost. Proszki do sporządzania napojów instant są jedną z najwygodniejszych i najbardziej trwałych form ich produkcji. Charakteryzują się łatwością przechowywania, transportu i przygotowania przez konsumenta. Jednak, stworzenie proszku do napojów funkcjonalnych jest wyzwaniem […]

Specyfikacja oleju a jakość produktu. Jakie parametry warto sprawdzać przy zakupie olejów roślinnych?

badanie specyfikacji oleju roślinnego

Oleje roślinne są szeroko stosowane w kosmetykach, suplementach i żywności. Wybór odpowiedniego surowca wymaga jednak dokładnego potwierdzenia jakości – olej olejowi nie równy, a od specyfikacji zależą jego walory sensoryczne, trwałość i bezpieczeństwo stosowania. Na co zwrócić uwagę przy zakupie olejów roślinnych do celów kosmetycznych, farmaceutycznych lub spożywczych? Dlaczego specyfikacja oleju roślinnego ma znaczenie? W […]

Stabilność witamin w żelkach i shotach: pH, temperatura, aw, tlen i światło

żelki i shoty witaminowe

Produkty funkcjonalne, takie jak shoty witaminowe i żelki witaminowe, stały się popularną alternatywą dla tradycyjnych suplementów diety w ostatnich latach. Ponieważ są atrakcyjne pod względem wyglądu, smaku i wygody spożycia, matryce przyciągają konsumentów, ale ich łatwość w użyciu wiąże się ze złożonym problemem technologicznym, jakim jest stabilność witamin. W związku z tym, że witaminy są […]